En hjertestarter gør en stor forskel når der skal reddes liv

Vi kender det alle sammen fra fjernsynet, vi har set det mange gange. Der er en person med hjertestop og med samme bruger de en AED også kaldet en automatisk ekstern defibrillator. Men når vi først selv skal bruge den, ser det ikke længere så legende let ud længere og de fleste er bange for at gøre noget forkert.
Artiklen her, vil prøve at beskrive, hvordan man benytter en hjertestarter.
Når en AED anvendes inden for de første 3-5 minutter på en person, der lider af et pludseligt hjertestop, kan det markant øge ofrets chance for at overleve fra første øjeblik. Hvad der i første øjeblik uden en AED er mindre end 5% chance, kan øges til så meget som 70% og højere med en defibrillator. Hjertestartere er designet til, at blive brugt af stort set alle med lidt eller ingen erfaring.
En AED vil automatisk analysere hjerterytmen på den tilskadekomne og hvis personen er i ventrikelflimmer (VF) eller ventrikulær takykardi (VT), vil den give et chok til ofrets hjerte, i et forsøg på at genoprette rytmen til den normale rytme. Hjertestarteren vil ikke støde patienter, som ikke kræver et stød.
Når et hjerte er i VF, modtager det stadig nerveimpulser fra hjernen. Disse impulser er simpelthen så kaotiske, at hjertet ikke kan producere et normalt beat. Hjerneceller begynder at dø, ved mangel på ilt, efter 4-6 minutter.
Hjertet vil fortsætte sin ukoordinerede trækninger, indtil det ikke længere modtager elektriske impulser fra hjernen og dermed stopper, eller indtil hjertet er stødet tilbage til en normal hjerterytme, hvilket er her hvor en AED kommer ind i billedet. En hjertestarter stopper hjertet fra sine spasmer ved at give det et elektrisk stød. Dette giver nerveimpulserne en chance for, at genoptage deres normale mønster, hvilket gør det muligt for hjertet at genoptage sit normale tempo.

Her er en hurtig gennemgang af, hvordan du trin for trin bruger en hjertestarter.
Typisk vil en AED guide dig gennem hele processen, indtil hjælpen er ankommet.
Du skal blot følge de visuelle og stemmemeddelelserne, AED´en giver dig.
Det første du skal gøre, er altid at ringe 112, så du er sikker på at den professionelle hjælp er på vej. Hvis der er andre mennesker omkring ulykkesstedet, vælg da en specifik og instruere dem til at ringe 112 og forklare situationen. Dette mindsker forvirring om, hvem der skal gøre hvad og sikrer, at opkaldet bliver placeret. Herefter kan du fortsætte den livreddende førstehjælp.
Hvis nogen er bevidstløse, bør du straks afgøre, om de trækker vejret. Hvis offeret trækker vejret ved du, at de har en puls. Hvis offeret ikke trækker vejret, skal du kontrollere luftvejene er frie og derefter begynde CPR ved at give 30 brystkompressioner i en dybde på en tredjedel af tykkelsen af brystkassen og derefter give 2 indblæsninger.
Hvis der er en hjertestarter i nærheden, så sørg for at en af de andre finder den og bringer den hen til dig, mens du fortsætter med CPR. Påfør AED elektroderne på den nøgne brystkasse af den tilskadekomne og følg vejledningen som anvist. Uafbrudt CPR er en vigtig faktor i at øge genfindingsprocenten for hjertestop-patienter.
Det er vigtigt, at du først sikrer at de selvklæbende AED puder er fastgjort til et kabel, der er sluttet til AED maskine. På selve hjertestarteren bør der være et diagram (typisk på de selvklæbende puder) der angiver, hvor hver pude skal placeres på patientens brystkasse. Det er vigtigt ikke at røre offeret, mens AED´en analyserer, så den ved en fejl kan registrere din hjerterytme.
Nu er du klar til, at gøre dit bedste for at redde et liv.